Also finde Calibrated atShort on Calibrated

Calibrated is a label under CC Music distributed by DME – Danish Music and Entertainment.

Jazz in all subgenres is released on this label. You will find a variety of contemporary, electronic, brass, swing and what not… as long as the music is outstanding, it’s good enough for Calibrated!

Contact Calibrated Music

Vesterbrogade 95H
1620 Copenhagen V

VAT.NO. DK34052190

Phone: +45 40 96 76 66
Email: info(a)calibrated.org

Mimi Terris Flytta Hemifrån pressroom

 PRESSRELEASE:

Mimi Terris släpper nytt album

För två år sedan kom hennes kritikerrosade debutalbum ”They say it’s spring”. I uppföljaren ”Flytta hemifrån” blåser sångerskan och kompositören Mimi Terris helt nytt liv i den svenska retrojazzen, och bjuder på en poetisk och tragikomisk skildring av livet när det inte riktigt går enligt planerna.

Det är svårt att inte bli tagen av svänget i Malmöbaserade Mimi Terris sånger. Hennes bandmedlemmar som alla är framstående individer i Öresundsregionens jazzscen, trivs hörbart i Mårten Lundgrens stilsäkra arrangemang.

Och det är en mogen, elegant och självsäker ton som lockas fram i de egna kompositionerna. Den tidlösa rösten berättar en historia som vid första anblick verkar enkel och svängigt medryckande. Men texterna lockar djupare – in i mörkret och tvivlet.

– Det välkända och komiska är den enda ventil jag har när saker är komplicerade. Jag älskar när både lätthet och största allvar får samspela – som i en Chaplin-film, i Astrid Lindgrens böcker, eller när Billie Holiday sjunger. På ytan är det bara mysigt, det är först när man tittar närmare som man ser alla nyanser, säger Mimi Terris.

Med sitt påhittiga språk slår Terris sånger rot i lyssnaren. Texterna binder samman de olika sångerna till en varm helhet – en jazzig kärleksförklaring till att våga lyssna inåt.

– Jag skrev sångerna på kort tid, och först i efterhand står det tydligt för mig att jag på något sätt skapade en hemlig vän till mig själv, en ärlig röst som ledde vägen genom den skog av tankar jag befann mig i. Jag skrev texterna direkt i min dagbok. Det var lite komiskt, för sen var jag tvungen att släpa med min dagbok till alla rep. Jag var livrädd att jag skulle tappa den.

Göteborgskan Mimi Terris har liknats vid svenska sångerskor som Monica Zetterlund och Alice Babs. Hennes debutalbum They say it’s spring, där hon tolkade flera verk ur den amerikanska sångboken, uppmärksammades som något alldeles särskilt av musikkritiker:

Det är sällan man hör sångare kombinera elegant frasering och kristallklar artikulation med förmågan att ge texten liv och mening som svensk-amerikanska Mimi Terris så delikat gör.

- Ulf Johansson, Göteborgsposten

Den nya skivan har en annan karaktär. Här märks arvet från ikoner som Ulla Billquist, Alice Babs, Monica Zetterlund och Olle Adolphson. Terris rör sig lätt genom swing, bossa nova, visa och blues och blåser på ett okonstlat vis liv i en genre som så länge legat och slumrat i svenska vinylsamlingar – och hjärtan.

– Jag älskar de gamla svenska schlagersångerna. Det var pop då, det var musik som alla kände igen. Jag lyssnar på mycket modern musik också, men det är det gamla goda som ger mig rysningar längs ryggraden, säger Mimi Terris.

Mimi Terris har bland annat uppträtt tillsammans med Gunhild Carling och som gästartist med Monday Night Big Band, och omnämns ofta som en av de mest uppskattade bandledarna i swingdansscenen. Efter att ha tagit en master i klassisk sång återvände hon 2011 till att sjunga och skriva jazz, och har sedan dess varit en tongivande röst i Köpenhamn och Malmö.

Flytta Hemifrån är inspelad, mixad och samproducerad med danska Ask Kæreby som nyligen mottog priset för ”Årets bästa musikproduktion” av Rytmisk Musikkonservatorium i Köpenhamn. Ljudet på skivan beskrivs som nytt och finessrikt men med en retrokänsla som understryker låtarnas karaktär. Den samspelta Malmösextetten som arbetat tätt omkring arrangemangen ger skivan ett helt unikt driv, och stråkkvartetten Eolí strör stjärnglans över lyckligt lottade ballader.

Download den svenska pressrelease här

Tour:

22/3 Release Nefertiti Göteborg

23/5 Release Charlie Scotts Copenhagen

3/7 Fringe Jazz Festival Copenhagen

5/7 Fringe Jazz Charlie Scotts Copenhagen

12/7 Balders Plads Copenhagen

17/7 Karlshamnsfestivalen

18/7 Toldkammeret, Helsingör

20/8 Malmöfestivalen

 ::: ::: ::: ::: :::

Lyt til 4 låtar från aktuella skivan Flytta Hemifrån (CD & LP)

Spår 1: Flytta Hemifrån

Spår 3: Om Kvinnan

Spår 4: En Paradvåning

Spår 5: Varde ljus

Pressbilder: PRESSBILDER FLYTTA HEMIFRÅN

Länk till pressrum: PRESSROOM

Förra albumet They Say It’s Spring hittar du HÄR.

Pressekontakt Sverige: BIRDS WILL SING FOR YOU, Veronica Öye, veronica(a)birdswillsingforyou.com, +46737880148, www.birdswillsingforyou.com

Booking Sverige: Mimi Terris, Idunsgatan 17, 21430 Malmö, SWEDEN, +46735445102, mimiterris(a)gmail.com, www.mimiterris.com

Contact agent for booking – Danmark, Norge, Finland: PG Special Agent, att. Jesper P. Graugaard, +4526858737, pgspecialagent(a)gmail.com, www.pgspecialagent.com

::: ::: ::: ::: :::

Tracklist

F L Y T T A  H E M I F R Å N
I  D R Ö M M E N
O M  K V I N N A N
E N  P A R A D V Å N I N G
V A R D E  L J U S
K Ä N N E R  D I G  V Ä L
O M  J A G  G E R  M I G
S K E D E N  O C H  K R Å K A N
B E S A
D A N S A  M I N  D O C K A
T A N G O  I  D E T  D J U P A
K Ä R L E K E N S  B O K S L U T

Music and lyrics written by Mimi Terris

Arranged by Mårten Lundgren

Trumpet and flugelhorn: Mårten Lundgren

Saxophone, flute and clarinet: Mattias Carlson

Guitars: Måns Persson

Piano and accordion: Johan Olsson

Double bass: Marc Davies

Drums: Kristoffer Rostedt

Solo violin: Filip Runesson

Strings by Eolí Stråkkvartett:

Saana Köhänen, violin 1

Clara Bjerhag, violin 2

Sigrid Kroeker, viola

Johanna Hydén, violoncello

Recorded and mixed by Ask Kæreby at Audio Expertise, Copenhagen

Mastered by Jørgen Knub / Timeless Recording

Produced by Mimi Terris and Ask Kæreby

Executive producer Peter W Kehl

Dresses created by Cissi och Selma, Stockholm

Photography by Helene Thirstrup Wilson

Artwork by Yellow1.dk

  

 

Contact Calibrated

Need to know more?
Phone: +45 40 96 76 66
Email: info(a)calibrated.org

Find Calibrated at

Share Calibrated

Please help sharing this site on Facebook!